Personlige historier

Personlige historier

Du får helt sikkert rigtig mange informationer og masser af vejledning og støtte fra sundhedspersonalet. Men nogle gange har vi brug for at høre førstehåndserfaringer fra mennesker, der oplever det samme som os. Du kan se disse personlige historier om sondeernæring fra patienter, forældre og pårørende og finde inspiration i deres personlige erfaringer.

 

I går tog jeg til min søsters fest. Det var en skøn oplevelse. Jeg brugte min sondeernæring hele dagen. Jeg elsker, at pumpen ikke giver opmærksomhed. Da jeg skulle tage mine måltider, gik jeg bare ud i køkkenet.

James 75 år

Min mand og jeg spiser sammen hver dag i køkkenet, ligesom vi gjorde, før jeg blev opereret. Han får almindelig mad, og jeg får min mad i en sprøjte. Det er helt normalt for os. Hvis vi har gæster, går jeg ud i køkkenet og sprøjter min mad ind, men bagefter sidder jeg med ved bordet. Det generer mig overhovedet ikke at lave mad til andre, selv om jeg ikke kan spise den. Jeg køber endda selv ind. Ja, folk kigger lidt i starten, men de vænner sig hurtigt til det – ligesom vi selv gjorde.

Kirsten 63

Da jeg fik at vide, at jeg kunne tage hjem fra hospitalet, var jeg virkelig bekymret for, hvordan min familie og jeg ville kunne klare det...

Jane 74

Med sonde ernæring kan vi koncentrere os om at skabe en god hverdag for Sofie.

Forældre til Sofie 5 år

Jeg var lidt nervøs i starten, fordi jeg ikke havde nogen hjælp, men nu er måltider og Hverdagen med min hustru intet problem. Hun ser godt ud, har taget på i vægt og har det godt. PEG-sonden var en god løsning. Uden den kunne hun ikke leve.

Simon 57 år

Nu stresser det mig ikke længere at spise sondemad. Nu føler jeg mere sikker og sundere.

Sandrine, 79

Jeg holder meget af den frihed, det giver mig i løbet af dagen, at jeg kan bruge pumpen om natten.

Tom 79

En PEG-sonde er meget diskret og nem at bruge. Den er der bare, når du skal bruge den, og med tiden mærker du slet, at den er der.

Jack 54

Vi er nu sikre på, at hun får alle de næringsstoffer, hun behøver, fordi det hele er i sondeernæringen.

Forældre til Sofie 5 år

Det tog tid at vende mig til en hverdag uden at kunne spise med munden. Men den tid er over, og nu lader jeg mig ikke påvirke.

Bill 67

Jeg tager i svømmehallen en gang om ugen og tager også et afslappende karbad en gang om ugen og tager også et afslappende karbad hver uge uden nogen problemer, hverken med sonden eller det sted, hvor den er ført ind. I starten var jeg nervøs for at svømme med sonden, men lægerne siger, at det det slet ikke er noget problem.

Sophie 64

Jeg har været i Italien, Holland, Tyskland og Portugal som sondebruger. Jeg skriver til luftfartsel-skabet, inden jeg skal ud og flyve, og jeg tager al min sondemad og udstyret med på rejsen. Det har fungeret rigtigt fint og det har overbevist mig om, at jeg faktisk ikke adskiller mig så meget fra andre rejsende.

Elisabeth 62

Inden min mand blev syg, forestillede jeg mig det værste, når folk talte om sondemad. Men når jeg nu ser på min mand, som er ved at kæmpe sig tilbage til livet, synes jeg, det er alle tiders, at han kan få mad på den måde.

Birthe 67

Du føler dig stærkere rent fysisk. Du kan bedre klare de ting, du gerne vil. Du er i bedre form og starter dagen med mere energi. Du kan bedre håndtere ting, både fysisk og psykisk.

Peter 48

For at være helt ærlig er det godt at tale med andre patienter og pårørende. Hver person taler om sine erfaringer. Det giver dig støtte, at du ikke er alene. Hvad der sker for dig som pårørende, sker for mange andre også.

Sarah 31